top of page

BIOGRAFIE

"...de zaalvullende zang van  Tijl Faveyts als Fasolt was indrukwekkend, gekleed als een soldaat, zorgde de Belg met zijn krachtige basstem voor knisterende spanning..."

S. Barnstorf, Opernglas

De Belgische bas Tijl Faveyts kreeg internationale bekendheid in 2006 toen hij op 26-jarige leeftijd de rol van Sarastro DIE ZAUBERFLÖTE vertolkte op het Festival d’Aix-en-Provence. Recente internationale gastoptredens gaf hij als Vanuzzi DIE SCHWEIGSAME FRAU aan de Bayerischen Staatsoper München, als Fasolt DAS RHEINGOLD in het Concertgebouw Amsterdam, als Eremit DER FREISCHÜTZ in het Konzerthaus Berlin, en als Re AIDA aan de Semperoper Dresden onder leiding van Christian Thielemann.

Tijl Faveyts was vast verbonden aan het Theater St. Gallen (CH) en aan het Aalto-Theater in Essen (2013-2019), waar hij een breed repertoire kon opbouwen met rollen zoals Daland DER FLIEGENDE HOLLÄNDER, König Marke TRISTAN UND ISOLDE, Commendatore DON GIOVANNI, Osmin DIE ENTFÜHRUNG AUS DEM SERAIL, Don Basilio IL BARBIERE DI SIVIGLIA, Sparafucile RIGOLETTO, Ramphis AIDA, Oroveso NORMA, Hunding DIE WALKÜRE, Doktor WOZZECK, Ferrando IL TROVATORE, Gremin EUGEN ONEGIN, Comte des Grieux MANON en nog vele andere. Sinds 2019-2020 is hij lid van het solistensemble van de Komische Oper Berlijn.

Hij werd veelvuldig voor gastoptredens uitgenodigd aan de Semperoper Dresden, de Oper Bonn, de Vlaamse Opera, de Opéra de Lille, de Munt in Brüssel, het Gärtnerplatztheater München, bij de Wiener Festwochen, aan het Theater an der Wien, bij het ABAO Bilbao, de Nederlandse Opera Amsterdam, de Oper Leipzig, de Staatsoper Stuttgart, de Tschaikowsky Concert Hall Moscou, het Lincoln Center New York, het NCPA Peking en de Israeli Opera Tel Aviv.

Tijl Faveyts werkte daarbij met dirigenten, zoals: Giacomo Sagripanti, Kazushi Ono, Fabio Luisi, Esa-Pekka Salonen, Carlo Rizzi, Kent Nagano, Daniel Harding, Antonino Fogliani, Frank Beermann, Marc Albrecht, Tomas Netopil en regisseuren zoals Mariame Clément, Barrie Kosky, Frank Castorf, Tatjana Gürbaca, Guy Joosten, Vincent Broussard en Stefan Herheim.

Hij wordt ook regelmatig gevraagd voor concerten en oratoria en was te gast in de Elbphilharmonie Hamburg, in het Musikverein en het Konzerthaus Wenen, in de Philharmonie Keulen, in het Concertgebouw Brugge en in het Concertgebouw Amsterdam. Zijn repertoire strekt zich van de Oratoria van Bach via Mozart, Haydn, Beethoven en Mendelssohn tot in de 21. ste eeuw.

Toekomstige projecten zijn: Landgraf Hermann TANNHÄUSER aan het Teatro Modena en het Teatro Reggio Emilia, Re AIDA aan de Semperoper Dresden en Wassermann RUSSALKA en Claudius HAMLET aan de Komische Oper Berlijn.

bottom of page