BIOGRAFIE

"...de zaalvullende zang van  Tijl Faveyts als Fasolt was indrukwekkend, gekleed als een soldaat, zorgde de Belg met zijn krachtige basstem voor knisterende spanning..."

S. Barnstorf, Opernglas

De Belgische bas TIJL FAVEYTS werd internationaal bekend in 2006 toen hij op 26-jarige leeftijd de rol van Sarastro (Die Zauberflöte) vertolkte op het Festival d’Aix-en-Provence onder leiding van Daniel Harding.

Van 2005 tot juni 2012 was hij vast verbonden aan het Theater St. Gallen en sinds het seizoen 2013-2014 is hij vast verbonden aan het Aalto-Theater in Essen, waar hij reeds als König Marke (Tristan und Isolde), Daland (Der fliegende Holländer), Roi de Trèfle (L'amour des trois oranges) en Ramfis (Aida) te zien was.

Zijn repertoire bevat rollen zoals Fasolt (Das Rheingold), Sparafucile (Rigoletto), Kezal (Die verkaufte Braut), Don Basilio (Il barbiere di Siviglia), Orest (Elektra), Don Pasquale (Don Pasquale), Gremin (Eugin Onegin), Oroveso (Norma), Osmin (Die Entführung aus dem Serail), Doktor (Wozzeck), Hunding (Die Walküre) en Comte des Grieux (Manon).

Met deze rollen was hij vaak te gast aan het Landestheater Salzburg, Theater Bonn, Vlaamse Opera, Wiener Festwochen, Theater an der Wien, De Munt in Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Ring in Minden, Nederlandse Opera Amsterdam, Grand Théâtre de Genève, Staatsoper Stuttgart, Oper Leipzig, Oper Köln, Gärtnerplatztheater München, NCPA Beijing, Lincoln Center New York en Israeli Opera Tel Aviv.

Daarbij werkte hij samen met Dirigenten zoals  Kazushi Ono, Fabio Luisi, Esa-Pekka Salonen, Daniel Harding, Carlo Rizzi, Antonino Fogliani, Tomáš Netopil en Marc Albrecht en regisseurs zoals Mariame Clément, Kasper Holten, Frank Castorf, Stéphane Braunschweig, Guy Joosten, Vincent Broussard en Stefan Herheim.

Ook op de concertpodia is Tijl Faveyts internationaal gevraagd, zo is hij vaak te horen in Bach's Matthäuspassion en Johannespassion, the Messiah van Händel, Requiem van Mozart, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn.

Dit seizoen
wordt hij lid van het Ensemble van de Komische Oper in Berlijn. Daarnaast is hij als Fasolt en Hunding bij de Ring in Minden te gast, in december geeft hij zijn roldebuut als Colline (La Boheme) aan de Oper Köln en hij debuteert in Macao, Taiwan en Santiago de Chile als Sarastro.