BIOGRAFIE

"...de zaalvullende zang van  Tijl Faveyts als Fasolt was indrukwekkend, gekleed als een soldaat, zorgde de Belg met zijn krachtige basstem voor knisterende spanning..."

S. Barnstorf, Opernglas

De Belgische bas TIJL FAVEYTS was recent te gast als Kezal (»Die verkaufte Braut«) aan de Semperoper Dresden, als Rocco (»Fidelio«) aan het Teatro Cervantes Malaga, als Sarastro (»Die Zauberflöte«) in De Munt in Brussel en aan de Opéra de Lille, bij de Ring in Minden als Fasolt (»Rheingold«) en Hunding (»Die Walküre«) en als Colline (»La Boheme«) aan de Oper Köln.

Na zijn studies aan het Conservatorium in Brussel en aan de Universität für Musik in Wien, kreeg hij internationale bekendheid in 2006 toen hij op 26-jarige leeftijd de rol van Sarastro (Die Zauberflöte) vertolkte op het Festival d’Aix-en-Provence onder leiding van Daniel Harding.

Na zijn eerste vaste positie aan het Theater St. Gallen (CH) was hij van 2013 tot 2019 vast verbonden aan het Aalto-Theater in Essen (D), waar hij een breed repertoire kon opbouwen met rollen zoals Daland (»Der fliegende Holländer«), König Marke (»Tristan und Isolde«), Commendatore (»Don Giovanni»), Osmin (»Die Entführung aus dem Serail«), Don Basilio (»Il barbiere di Siviglia«), Sparafucile (»Rigoletto«), Ramphis (»Aida«), Oroveso (»Norma«), Eremit (»Freischütz«), Doktor (»Wozzeck«), Ferrando ((»Il Trovatore«),  Gremin (»Eugen Onegin«) en Comte des Grieux (»Manon«). Sinds dit seizoen is hij vast verbonden aan de Komische Oper in Berlijn.

Met deze rollen was hij ook te gast in theaters zoals de Oper Bonn, de Vlaamse Opera, het Gärtnerplatztheater München, de Wiener Festwochen, het Theater an der Wien, het ABAO Bilbao, de Nederlandse Opera Amsterdam, de Oper Leipzig, de Staatsoper Stuttgart, de Tschaikowsky Concert Hall Moscow, het Lincoln Center New York, het NCPA Kaoshiung en de Israeli Opera Tel Aviv.

Daarbij werkte hij samen dirigenten zoals Giacomo Sagripanti, Kazushi Ono, Fabio Luisi, Esa-Pekka Salonen, Carlo Rizzi, Antonino Fogliani, Frank Beermann, Marc Albrecht, Tomas Netopil en regisseuren zoals Mariame Clément, Nikolaus Lehnhoff, Luc Bondy, Frank Castorf, Tatjana Gürbaca, Guy Joosten, Vincent Broussard en Stefan Herheim.


Ook op de concertpodia is Tijl Faveyts veelvuldig gevraagd (Elbphilharmonie Hamburg, Musikverein Wenen, de Singel Antwerpen, Concertgebouw Brugge en Amsterdam, Konzerthaus Wenen), daarbij is hij vaak te horen in Bach's Matthäuspassion en Johannespassion, the Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn.

Toekomstige projecten brengen hem als Rocco (»Fidelio«) naar Navarra en naar de KlassikSommer in Hamm, als Dolokhov (»War and Peace«) naar het Grand Théâtre de Genève en als Roi de Trèfle (»L’amour des trois oranges«) naar het NCPA in Peking en de opera van Oman.